Svíčková omáčka s hovězím masem
Doba přípravy: 3 až 4 hodinky
Obtížnost: pokročilý
Nalijte si dvě deci svého oblíbeného vína a pojďte společně se mnou ovládnout kuchyni.
Dnes vám prozradím jak dělám naší největší klasiku – svíčkovou. Není se čeho bát, povedu vás krok za krokem a uvidíte, že výsledek bude stát opravdu za to.
K dnešnímu vaření budeme potřebovat následující…
Hovězí maso – zde bych doporučila tzv. falešnou svíčkovou, čili hovězí kulatou plec | 500 g |
Mrkev – uvádím počet pro velké kusy | 5 ks |
Celer – středně velký | 1 ks |
Petržel – stejně jako u mrkve, větší kousky | 4 ks |
Ocet – dle chuti a potřeby | přiměřeně |
Bobkový list – střední lístky | 7 ks |
Nové koření | 7 ks |
Celý pepř | 10 ks |
Sůl – dle chuti a potřeby | přiměřeně |
Cukr – záleží na vás, někdo to rád sladké | přiměřeně |
Smetana na vaření | 500 ml |
Špek – dodá masu šmak a šťavnatost, avšak není nutný | 100 g |
Do pekáče dáme maso, které jsme prvně protkali špekem – kdo by nevěděl jak na to, hned vám povím. Maso položte na prkénko a ostrým delším nožem do něj udělejte otvor po celé délce, ale nepropíchněte jej až úplně do konce. Do díry vsuňte nejprve kulatou ne moc tlustou vařečku a trochu s ní zakvidlejte. Po vysunutí máte otvor, kam nyní můžete šoupnout kousek špeku. Těchto děr udělejte několik, ať je maso pořádně prošpikováno, avšak pozor, aby maso nebylo více nadité špekem, než samotným masem.
Kolem masa, které nám nyní leží v pekáči, nasypejte na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Přihodíme bobkové listy, celý pepř a nové koření – nezapomeňte spočítat kolik čeho, ať nic nezapomenete vyndat až nastane čas. Podlijeme trochou vody, asi na první článek palce vysoko. A pečeme a pečeme… V horkovzdušné troubě z obou stran na 200°.
Zhruba po hodince zkontrolujeme situaci v troubě. Zeleninovou směs promícháme, maso obrátíme a pokračujeme v pečení. Nyní je trouba na 180°.
Když je maso v pekáči hotové, což je přibližně po další hodince a zkontrolujete to jeho nakrájením na požadované plátky, dáte ho stranou a zeleninu přesunete do hrnce včetně výpeku. A teď nastává čas pro hraní si na schovávanou s kořením – musíte vyndat všechny bobkové listy, kuličky pepře i nového koření. Po zjištění, že jste vyhráli, rozmixujete zeleninu a alespoň 2x směs propasírujete.
Tuto velmi hustou omáčku přivedeme k varu, osolíme, trochu osladíme, zakápneme lehce octem a pomalu přimícháváme smetanu, dokud nedosáhneme požadované barvy a jemnosti. Pokud budete mít pocit, že omáčce stále něco chybí, ačkoliv jste ocet, cukr a sůl dle své chuti vyvážili, prozradím vám hospodské tajemství a tím je hořčice. Nedávejte jí moc. Raději po troškách a ochutnávejte, než tam dát velké množství rovnou a pak litovat, že svíčková již není svíčkovou, ale jakousi hořčičnou omáčkou.
Jakmile budete spokojeni s chutí, vložte do hrnce i maso a nechte jej tam chviličku odpočívat.
Nu, a to je vše. Nic světoborného. Nyní už si jen nandat dle hladu, samozřejmě jako přílohu volíme houskový, případně pokud vám to nedá karlovarský, knedlík a pakliže to chcete mít opravdu echt, nezapomeňte na terč z plátku citrónu, šlehačky a brusinkové zavařeniny.
Dobrou chuť a na zdraví!