Dvě deci vína🍷

Blog jedné vysokoškolačky, která se dělí o svůj pohled na svět. Na zdraví!

Amarouny aneb už zítra bylo pozdě

19. 5. 2021

Co Josef Čapek nechtěl

Svět se mění, vše ubíhá kvapem ku předu a člověk se snaží ulehčit si práci. Tak to bylo od jaktěživa, takže nic nového pod sluncem. Z věcí, které nám pomáhaly se s postupem času začaly stávat stroje, které naši práci nahrazovaly a nahrazují.

V Japonsku není už nic divného, že vám točenou zmrzlinu „načepuje“ a podá z okénka robot, či vám robotický pekař upeče pizzu v jakémsi automatu stojícím na ulici, ale pokud jste mlsnější a potřebujete větší nabídku lahůdek, nezoufejte. Existují totiž i celé místnosti, či restaurace, kde vám robot přinese menu, přijme objednávku, uvaří (popř. nechá ukuchtit jídlo jiným robotem), pokrm vám naservíruje a nakonec vás zkasíruje. Lidská pracovní síla je tedy naprosto nepotřebná a je otázkou, kdy přijde i na další odvětví.

Ale moment! Počkat! Na jiná odvětví se už také dostalo. V posledních dnech svět oblétla informace, kdy značka Dolce & Gabbana uspořádala módní přehlídku s promenádujícími se robotkami namísto modelek. A když už jsme u toho, nesmím opomenout ani fakt, že již nějaký ten pátek mezi námi existují i roboti určeni k partnerskému životu. Z původních sexbotů, kteří měli nahradit prostitutky a zabránit tak šíření pohlavních nemocí, se vyvinuli v humanoidi, jenž jsou schopni si s vámi díky propojení s Googlem povídat, mají rádoby „emoce“ a tváří se, že vás opravdu milují. No, jak ošklivý člověk asi musí být, když ho nikdo jiný, krom přístroje, nechce…

Z tohoto „porobotovávání“ se však nevykroutila ani zvířata. V jednom dokumentu jsem viděla zajímavou studii, kdy umístili elektronické tulení mládě do domova důchodců – senioři byli zdravější a šťastnější díky mazlení a možnosti vypovídat se „zvířátku“ a na druhou stranu, nebyla potřeba asistenčního psa, který kvůli smutnému prostředí trpěl často depresemi. Ano, toto chápu. A však co mi zase uniká je druhá vychytávka – elektronický slepecký pes, který je ve skutečnosti vlastně gepardem. Tak snad se nerozeběhne… A pokud by toto nestačilo, tak v Holandsku se pomalu, ale jistě chystá do akce policejtí čmuchací robot, jenž bude odhalovat drogy.

No, jsou to věci a to doslova, tak uvidíme, kam se za pár let technologie ještě posunou.

Na zdraví!

 

Pokud mě chcete podpořit, budu ráda, když mi zakoupíte virtuální kávu na Buy me a coffee (https://www.buymeacoffee.com/2decivina)😊

Vložit Komentář


Komentáře