Dvě deci vína🍷

Blog jedné vysokoškolačky, která se dělí o svůj pohled na svět. Na zdraví!

Hummus z cizrny a domácího tahini

25. 8. 2023

Doba přípravy: přibližně 25 minut (bez času chladnutí)

Obtížnost: začátečník

Nalijte si dvě deci svého oblíbeného vína a pojďte společně se mnou ovládnout kuchyni.

Dnes vám prozradím jak dělám cizrnový hummus s domácím tahini. Není se čeho bát, povedu vás krok za krokem a uvidíte, že výsledek bude stát opravdu za to.

K dnešnímu vaření budeme potřebovat následující…

Cizrna – pro rychlejší přípravu již uvařená v konzervě, či zavařovací sklenici z obchodu400 g
Česnek4 stroužky
Řecký jogurt – lze vynechat1 kelímek
Sezam – na barvě nezáleží, ale neloupaný (černý) obsahuje více vitamínů a minerálů2,5 lžíce
Citron – střední1/2 citronu
Olej – dle potřeby a pokud můžete, volte raději olivovýpřiměřeně
Sůl a mletý pepř – dle chuti a potřebypřiměřeně
Mletý římský kmín – dle chuti a potřebypřiměřeně
Mletá sladká paprika – dle chuti a potřebypřiměřeně

Začneme tím, že si připravíme sezamové tahini, které není náročné, ale klidně jej můžete nahradit kupovaným a ušetřit si kus práce. Avšak pojďme si říci, jak na to. Dvě lžíce bílého sezamu si na pánvičce dáme restovat na nízkém plameni, aby pomalu začal „potit“ svůj olej, ale stále hlídáme, aby nezačal tmavnout. Pokud ze sezamu moc tuku nezískáme, nic se neděje a v dalších krocích to napravíme. Nyní však semínka necháme odpočívat mimo horkou pánev. Vychladlý sezam rozmixujeme se solí na prach a následně vmícháváme po troškách, již ručně, olej až do doby, kdy nám vznikne hustší pasta, která svou konzistencí připomíná wasabi. Tím máme domácí tahini hotové. Pokud použijete černá sezamová semínka, postup je stejný, avšak bez předchozího restování.

A nyní již k samotnému hummusu. Do měkka uvařenou cizrnu si propláchneme proudem vody a šťouchadlem na brambory rozmačkáme na pyré. K cizrně přidáme řecký jogurt*, 2 lžíce tahini, prolisované stroužky česneku, koření a důkladně promícháme. Do směsi až nyní přimícháme šťávu z citronu, protože nyní tak nehrozí vysrážení jogurtu a pokud je hummus stále moc hustý, přikápneme trochu oleje. Samozřejmě s takto hotovou „pomazánkou“ lze stále pracovat a upravit si chuť k obrazu svému. Před podáváním dáme vychladit do lednice, alespoň na čtvrt hodinky.

Hummus doporučuji servírovat zakáplý lehce olejem, který přes sítko „zasněžíme“ mletou paprikou, či čili a posypeme semínky sezamu. Lze podávat jak s pečivem, tak i se zeleninou a já osobně bych doporučila plátky salátové okurky.

Dobrou chuť a na zdraví!


*řecký jogurt můžeme vynechat a místo něj přidat o trochu více oleje s tahini pastou

Vložit Komentář


Komentáře