Těstoviny s bílým lečem
18. 8. 2023
Doba přípravy: přibližně 20 minut
Obtížnost: začátečník
Nalijte si dvě deci svého oblíbeného vína a pojďte společně se mnou ovládnout kuchyni.
Dnes vám prozradím jak dělám těstoviny s bílým lečem, které je takový můj „vynález“. Není se čeho bát, povedu vás krok za krokem a uvidíte, že výsledek bude stát opravdu za to.
K dnešnímu vaření budeme potřebovat následující…
Těstoviny – dle preference, avšak já doporučuji kratší druhy jako např. mašličky | 1/2 balení |
Cibule – velká | 1 ks |
Cherry rajčátka | 250 g |
Cuketa | 1 ks |
Červená, či žlutá kapie | 1 ks |
Česnek | 4 stroužky |
Kuřecí prsa bez kůže | 2 ks / 1 srdíčko |
Smetana na vaření | 250 ml |
Olej – na smažení | přiměřeně |
Sůl – dle chuti a potřeby | přiměřeně |
Mletý pepř – dle chuti a potřeby | přiměřeně |
Na rozpáleném oleji v hrnci smažíme nahrubo nakrájenou cibuli až do chvíle, kdy začíná sklovatět. Jakmile je v tomto stádiu smažení, přidáme kuřecí prsa, která jsou nakrájena na menší kostičky a za občasného míchání necháme dále se smažit.
Pokud již není kuřecí maso syrové, přihodíme kostičky cukety, papriky a čtvrtinky cherry rajčátek. Vše důkladně osolíme a promícháme.
Po chvíli začne zelenina pouštět šťávu, a tak trochu zmírníme plamen, přikryjeme pokličkou a necháme asi deset minut dusit.
Po uplynutí času promícháme a vařečkou případně seškrábneme kousky masa, které se mohou přichytit ke dnu hrnce. Nyní klidně přidejte na plameni, to nám pomůže urychlit proces vaření, a vlijte smetanu na vaření, která díky vyšší teplotě bude rychleji houstnou – zde je však důležité směs míchat, jinak se spálí.
Zhoustlé bílé lečo doplníme prolisovaným česnekem a mletým pepřem a myslím, že nemusím ani zmiňovat, že opět vše důkladně promícháme.
Na konec přisypeme i těstoviny, jež jsme si uvařili během chystání této „omáčky“ a před podáváním necháme tak dvě, tři minutky odpočinout. Tato rychlovka je skvělá jak čerstvá a ještě teplá, tak i studená, kdy potom připomíná těstovinový salát.
Dobrou chuť a na zdraví!