Dvě deci vína🍷

Blog jedné vysokoškolačky, která se dělí o svůj pohled na svět. Na zdraví!

Lanýže aneb jíst, či nejíst

8. 5. 2020

Pozor, nebezpečí pohoršení!

Z kdejakého zdroje na nás vyskakují upoutávky na charitativní organizace, které nás prosí o finanční pomoc pro hladovějící, nejčastěji pak pro děti v Africe. Hned začátkem bych ráda zdůraznila, aby to následně náhodou někdo špatně nepochopil, že proti charitě nic nemám, a i já sama přispívám na různé nadační fondy jako například Pomozte dětem, Bílá pastelka a Český den proti rakovině. Ano, všimli jste si dobře, jedná se o české „záležitosti,“ kam čas od času přispěji, a snad mě teď neukamenujete za můj názor, ale když už se s vámi dělím o své myšlenkové pochody, tak se vším všudy – já osobně jsem toho mínění, že bychom měli nejprve „urovnat“ situaci u nás, než začneme posílat „pomocnou ruku“ jinam a pro „naše děti“ sbírat pouhá víčka z PET láhví. Ale samozřejmě to záleží na každém z nás, jak se rozhodne, a nic není špatně. Každopádně, proč to píši…

Asi každý z nás má v hlavě zakotvenou Afriku jako zemi, která je na tom po všech stránkách zle a volá o pomoc. Avšak dnes se mi pod ruce dostal článek, který pojednává o africké restauraci, kde prodávají jednu z nejdražších pizz, neboť se na ní strouhá pravé 24karátové zlato. Cena této specialitky je 999 dinárů, což vychází na nějakých 8.000 korun a díky tomu se stala nejdražší pizzou, kterou v Africe lze získat. A tak by mě zajímalo, jestli právě majitel tohoto podniku také přispívá na své „chudé sousedy,“ kteří jsou o kus dál.

Na druhé straně pak stála zpráva o ženě, která má dvě zaměstnání a chodí po nocích k obchodním domům, kde přebírá kontejnery s prošlým zbožím, aby ušetřila a „přebytečné“ peníze mohla zaslat právě na charitu do této části planety. Přitom by se dalo říci, že tím, jak chce pomoci akorát ubližuje, poněvadž o něco níže následoval rozhovor s jejími ratolestmi, které sice chápou, že bychom měli pomáhat těm, kteří jsou na tom hůře, ale také by rády měly to, co spolužáci a prý by stačilo alespoň občas něco, aby si nepřipadaly tak moc odloučené od kolektivu.

Zdá se mi to poněkud ironické, když vidím na jedné straně muže s lanýžovou pizzou, jak si na ní strouhá drahý kov, nejspíše v noci klidně spí a nezaobírá se hladověním v jiné části své země a na straně druhé maminku, jež děti nevezme ani na zmrzlinu, či do kina, aby ušetřila a mohla přispět.

Osobně doufám, že jsem tímto svým příspěvkem nikoho nepohoršila, avšak měla jsem potřebu podělit se s někým o svůj pohled na tyto dva protipóly. Příště to snad bude opět z veselejšího soudku.

Na zdraví!

 

Pokud mě chcete podpořit, budu ráda, když mi zakoupíte virtuální kávu na Buy me a coffee (https://www.buymeacoffee.com/2decivina)😊

Vložit Komentář


Komentáře